Wat niet kan

Omdat de heraldiek voor de meeste mensen een onbekend, en onbegrepen, gebied is,

maken beginners de nodige fouten als ze een nieuw wapen willen.

Één wapen, één familie

Een familiewapen is altijd maar voor één familie. Dat betekent dat er geen wapens voor echtparen bestaan, of wapens waar wat inzit van de familie van uw moeder. In nieuwe wapens zijn dus geen herinneringen aan een moeder of oma te vinden. Die horen tot een andere familie en hebben een eigen wapen. Wel kunnen de  wapens van een echtpaar als een zogenaamd alliantiewapen getekend worden:  een mannelijk schild en een ovalen vrouwenschild met de helm van de man erboven.

Don'ts in de heraldiek

Een nieuw wapen kan nooit gedeeld, doorsneden of gevierendeeld zijn of op een andere manier uit enkele grote vlakken bestaan met in elk vlak andere figuren. Dergelijke verdelingen staan voor het samengaan van meer families en dat kan bij een nieuw wapen natuurlijk nooit het geval zijn. Schildhouders horen verder niet bij burgerlijke wapens en de familienaam hoort niet in een banderol of lint te staan; dat is de plaats voor een wapenspreuk. Dat zijn overigens eigenlijk heel persoonlijke motto’s; ze erfelijk maken is wat opdringerig.

Niet meer in gebruik

In het verleden, minstens sinds 1150 (!), zijn enkele figuren al zoveel  keren door families gebruikt in alle mogelijke kleurencombinaties dat die niet meer in nieuwe wapens opgenomen kunnen worden. Dat zijn leeuwen, adelaars, Friese adelaars en ‘pompebledden’, korenschoven of –aren, klaverbladen en koeienkoppen. Ook neem ik geen symbolen op als weegschalen voor juristen, aesculapen voor artsen, mercuriusstaven voor kooplieden en zwaarden voor militairen, omdat het clichés zijn geworden.

Wat uitleg

Ik krijg dikwijls de vraag of ik voor iemand een persoonlijk wapen wil ontwerpen, met symbolen erin die alleen over die ene persoon gaan.

Dat doe ik niet.

Een wapen is erfelijk en staat voor een familie, niet een persoon. Vandaar dat ik er altijd gegevens over de herkomst en veel voorkomende beroepen in verwerk. Wel kan er in zowel schild als helmteken naar de opdrachtgever als eerste gebruiker verwezen worden.

 

Waarom De Raaf?

Raven hebben me altijd al gefascineerd. Het zijn taaie, intelligente vogels die heel lang leven. Ze hebben in hun leven maar één partner. Ik heb ze, in Londen, dikwijls van dichtbij bestudeerd.

In de germaanse mythologie staan ze voor geheugen en herinnering. Dat vond ik wel goed passen bij een heraldicus (en historicus) die met een zeer oude kunst en wetenschap bezig is. De raaf kijkt ook nog eens om, wat het historische nog duidelijker maakt.

Ik signeer mijn tekeningen met een icon, dat gebaseerd is op mijn eigen familiewapen.

Contact

Heraldisch atelier De Raaf

Dubbeldamseweg zuid 63

3314 JC  Dordrecht

Geen bezoek aan huis.

Geen telefonisch contact.

Copyright  heraldisch atelier De Raaf – 2024