Over mij

Heraldisch ontwerper is een zeer zeldzaam beroep; hoe ben ik, Henk ’t Jong (1948), daarin verzeild geraakt?

Eenvoudig:  ik was grafisch ontwerper en vond wapens gewoon mooie grafische uitingen.

schildrood2

Hoe het begon

In 1971 begon ik de wetenschap en kunst van de heraldiek serieus te bestuderen. In 1975 kreeg ik mijn eerste heraldische opdracht en vanaf 1980 vestigde ik me als zelfstandig wapentekenaar en ontwerper met het heraldisch atelier De Raaf. Ik werkte tot en met 1992 o.a. voor het wapenregister van het Centraal Bureau voor Genealogie en als wapen- en vlaggentekenaar voor de Hoge Raad van Adel en voor vele gemeenten en particulieren. Ik heb inmiddels in totaal meer dan 550 familiewapens en een tiental nieuwe gemeentewapens en -vlaggen ontworpen.

schildgeel2

Nieuwe uitdaging

In 1992 ben ik andere dingen gaan doen en heb ik o.a. geschiedenis gestudeerd. Heraldiek verdween echter nooit helemaal uit beeld. Toen ik in september 2008 in dienst trad van het CBG als historicus-heraldicus is de wetenschap en kunst der wapenkunde  weer in een stroomversnelling geraakt. Sinds ik vanwege mijn pensionering in juni 2013 gestopt ben bij het CBG is de heraldiek een belangrijk onderdeel, met een eigen naam, van mijn bedrijf tScapreel geworden. Naast mijn werk als historicus doe ik de heraldiek vijf ochtenden in de week, mijn tijd hierin is dus beperkt.

schildblauw2

Digitale mogelijkheden

De mogelijkheden van het tekenen van wapens met CorelDraw en die van het internet gaven me het idee om De Raaf weer op te starten en goede wapentekeningen van familiewapens (evenals inmiddels verdwenen, gemeentewapens en vlaggen) te gaan maken tegen betaalbare prijzen.  Er blijkt een grote belangstelling voor dit onderwerp in Nederland te bestaan. Sinds de heroprichting van De Raaf is het aantal opdrachten, met name de nieuwe ontwerpen, steeds groter geworden.

IconHtJZwart

Wat uitleg

Inmiddels heb ik sinds midden 2013 meer dan 480 familiewapens ontworpen. Bovendien heb ik tientallen icons en vlaggen, al of niet van wapens afgeleid, ontworpen. Daarnaast heb ik vele honderden tekeningen van bestaande wapens gemaakt.

Opdrachten, facturen en correspondentie gaan via e-mail. Het is niet nodig gebleken om er in persoon of over de telefoon over te praten, want alle resultaten zijn behaald tot volle tevredenheid van de opdrachtgevers. En het scheelt ook tijd want die heb ik niet veel..

Waarom De Raaf?

Raven hebben me altijd al gefascineerd. Het zijn taaie, intelligente vogels die heel lang leven. Ze hebben in hun leven maar één partner. Ik heb ze, in Londen, dikwijls van dichtbij bestudeerd.

DeRaaf01Rand

In de germaanse mythologie staan ze voor geheugen en herinnering. Dat vond ik wel goed passen bij een heraldicus (en historicus) die met een zeer oude kunst en wetenschap bezig is. De raaf kijkt ook nog eens om, wat het historische nog duidelijker maakt.

tjongicon200x200

Ik signeer mijn tekeningen met een icon, dat gebaseerd is op mijn eigen familiewapen.

Contact

Heraldisch atelier De Raaf

Dubbeldamseweg zuid 63

3314 JC  Dordrecht

Geen bezoek aan huis.

Geen telefonisch contact.

Copyright  heraldisch atelier De Raaf – 2024