Icons

Hebt u op de sociale media wel eens die symbolen gezien die sommige deelnemers als avatar gebruiken?

Zou u dat ook wel willen?

Heraldisch merk

In onze wereld wemelt het van de merken. Als ze uit letters bestaan heten ze logo’s of letter- en woordmerken, als het plaatjes zijn worden ze beeldmerken of icons genoemd. Bedrijven, instellingen, gemeenten en verenigingen voeren ze op briefpapier, op gebouwen, in websites, reclames, op T-shirts en allerlei merchandising. U kunt ook voor uzelf zo’n icon laten maken. Heraldische wapens zijn een perfect uitgangspunt voor zulke icons. Kijk maar naar de voorbeelden.

Historisch embleem

Al vroeg in de middeleeuwen vereenvoudigden wapenvoerders hun wapen soms tot een ‘devies’ (Engels: badge) of embleem dat maar een enkel onderdeel en maximaal twee kleuren uit het schild bevatte. Ook ontwierp men wel geheel afwijkende, persoonlijke emblemen die sloegen op wat die persoon op een bepaald moment belangrijk vond. Meestal waren ze dan ook niet erfelijk. Ze konden zelfs gedurende het leven van de voerder veranderen. 

Van wapen tot icon

U kunt bij mij zulke icons van uw wapen laten maken voor een bedrag tussen de 100 en 150 euro, zowel van bestaande als nieuw ontworpen wapens. Ze zijn perfect als avatar voor de sociale media als Facebook, Twitter, LinkedIn, etc. En ze vallen veel meer op dan het geijkte ‘selfie’ dat nooit zo’n sterke impact zal hebben, omdat alle gezichten bij flinke verkleining immers op elkaar lijken. Probeert u het eens. Duur is het niet, dus een buil kunt u er zich niet aan vallen.1

Wat uitleg

Zoals u ziet ga ik voor een icon uit van de cirkel, de ruit (of het vierkant) uit of ik gebruik een vrijstaand symbool. 

De keuze hiervoor komt direct uit het wapen voort, maar dikwijls zijn er meer mogelijkheden waaruit gekozen kan worden.

Ook de kleuren komen uit het wapen, maar voor bepaalde gelegenheden kan je ook andere kleuren kiezen.

Waarom De Raaf?

Raven hebben me altijd al gefascineerd. Het zijn taaie, intelligente vogels die heel lang leven. Ze hebben in hun leven maar één partner. Ik heb ze, in Londen, dikwijls van dichtbij bestudeerd.

In de germaanse mythologie staan ze voor geheugen en herinnering. Dat vond ik wel goed passen bij een heraldicus (en historicus) die met een zeer oude kunst en wetenschap bezig is. De raaf kijkt ook nog eens om, wat het historische nog duidelijker maakt.

Ik signeer mijn tekeningen met een icon, dat gebaseerd is op mijn eigen familiewapen.

Contact

Heraldisch atelier De Raaf

Dubbeldamseweg zuid 63

3314 JC  Dordrecht

Geen bezoek aan huis.

Geen telefonisch contact.

Copyright  heraldisch atelier De Raaf – 2024